зоокът

Начало | зоокът | Как и кога да изкъпем котката

Как и кога да изкъпем котката

Аз детето | 2021-01-05

Как и кога да изкъпем котката

Всички казват, че котките не са от най-лесните за отглеждане домашни любимци, защото имат особен характер. В сравнение с кучетата обаче са много по-лесни! Котките са самостоятелни същества и обикновено не изискват същите нива на постоянно внимание и емоционална подкрепа като кучетата. Те са странници, чиито нощни цикли на сън им причиняват неприлични изблици на енергия много късно през нощта. От друга страна ако имат подходящите играчки могат да се забавляват нощем и сами. Е, случва се и да направят някоя и друга беля, но определено не искат да бъдат изведени навън, за да си свършат работата още в 5 сутринта. С къпането понякога обаче има проблеми, докато вашият котешки приятел се извива, мяука странно и пуска нокти в знак на протест срещу първия признак на разплискване на вода и виждайки някаква пяна. Хубавото е, че котките се почистват сами през повечето време, така че не трябва да се занимавате с това. И трябва много внимателно да прецените дали изобщо е необходимо да къпете котката си. Ако трябва да се направи, ето как можете да го направите относително по-лесно.

Кога е нужно да къпем котката?

Котките се чистят постоянно с език, така че наистина ще трябва да помислите за къпане на вашия домашен любимец, само ако върху козината на котенцето попадне нещо, което не би трябвало, или има някакво заболяване или инфекция, която не може да почисти само. Както обясняват ветеринарите, ако котката ви има гъбична инфекция като трихофития, бълхи или нещо чуждо като моторно масло покриващо козината им, ще трябва да намерите начин да я потопите в легена или ваната. По-възрастните и затлъстелите котки също може да се нуждаят от вани по-често, защото тези котки може да не са в състояние да се грижат правилно и пълноценно за козината си. Затова може да се нуждаят от баня с вода, за да запазят козината и кожата си здрави. По-възрастните котки, страдащи от артрит, може дори да оценят банята, тъй като топлата вода и масажът всъщност ще ги накарат да се почувстват по-добре. Повечето котки обаче няма да приемат къпането доброволно, така че ето как да го направите, ако се налага.

Опитайте се да успокоите животинчето

Котките са достатъчно притеснени, дори и само ако усетят, че ще става нещо, което няма да им хареса. Така че трябва да започнете стъпките с къпането още преди водата, като направите носенето на котката към банята възможно най-спокойно за котката. Можете да опитате да успокоите животното с лакомства и мили и спокойни думи. Също така е добре да напълните ваната или леген преди да вземете домашния любимец. Звукът на водата може да бъде оглушителен и страшен за чувствителни и интуитивни животни като котките. За да улесните себе си, опитайте предварително да играете с котката си, за да я изтощите малко. Бъдете и нежни и внимателни.

Използвайте специален шампоан и хладка вода

В много зоомагазини продават специален шампоан, който трябва да използвате, за да къпете котката си. И вие трябва да използвате такъв, тъй като нивата на pH на шампоана за хора могат да бъдат вредни за котките. Трябва да напълните ваната или легена с 15 см хладка вода и съответно да започнете къпането отдолу нагоре. Много топлата вода може да навреди на котката ви, особено ако кожата им е по-чувствителна от обикновено. Що се отнася до сушенето, повечето котки предпочитат да бъдат увити в мека кърпа и така да изсъхнат сами, тъй като шумът на сешоар може да ги дезориентира и изплаши много.

Говорете с ветеринар

Ако имате някакво съмнение относно тънкостите на котешките бани, говорете с ветеринарен лекар. Той трябва да може да отговори на вашите въпроси относно марките шампоани, както и най-добрите начини да успокоите котката си в състояние, достатъчно удобно за баня. Отвъд това се пригответе да се намокрите малко и да издържите на няколко странни мяукания от любимото си коте. Само не забравяйте, че е за тяхно добро.

Прочетете и още няколко полезни неща за котките:
6 умни и дружелюбни породи котки подходящи за деца
Как да се сприятелим с новата си котка?
Начините по които котката показва, че ни обича
Котката ви иска да каже нещо, ако прави някое от тези неща



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град