зоокът

Начало | зоокът | Медоносна пчела

Медоносна пчела

Аз детето | 2008-05-04

Медоносна пчела

Медоносната пчела живее на големи семейства в сложно устроени гнезда. Освен нея съществуват още много други видове пчели, но само тя е опитомена от човека. Той отглежда медоносната пчела от незапомнени времена заради вкусния и полезен мед.

В един кошер живее едно семейство, което може да достигне 70 хил. индивида. В семейството има различни по устройство и биологични особености пчели. Те извършват различни дейности.

Майката (царицата) е най-едра. Тя напуска кошера само веднъж – за да бъде оплодена. След това тя живее само в него и непрекъснато снася яйца.

Търтеите са мъжките пчели. В кошерите техният брой е малък – няколко стотици. Тяхната единствена роля е оплождането на майката. Търтеите са известни и с това, че не могат да жилят, за разлика от женските пчели. Всички останали пчели без царицата и търтеите са работнички.

Работничките са женски, но безплодни и не снасят яйца. Изпълняват всички видове дейности в кошера – търсят, откриват и донасят нектар и прашец, преработват нектара в мед, произвеждат восъка, строят килийките, хранят майката и излюпените ларви и т. н. В зависимост от това как и с каква храна се хранят, от тях се развиват работнички или майка. А търтеите се развиват от неоплодени яйца.

Жизненият цикъл на пеперудата



Коментари
4 коментара

Митко , ,

Публикувано на 16.05.2008

Имах един съученик, който знаеше как да различава търтеите от пчелите, и като ходехме из градинките, ловеше търтеи и ги събирахме в една кутийка, после ги пускахме в класната стая. Учителите мислеха, че са пчели и беше майтапчийско. Нали, защото търтеите не жилят. Също понякога връзваше с конец един търтей за единия крак и си го водеше с него да лети. А като оставехме един търтей на чина, той много смешно се засилваше първо да тича, после излита бавно и набира височина като самолет.

5464 45664, 56 г.,

Публикувано на 28.08.2008

tova e istina

александра стефанова, 2дена г.,

Публикувано на 12.01.2013

те са много добри в своята работа

Martin , 12 г.,

Публикувано на 22.03.2021

tova e mnogo dobre

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град