Космос

Начало | Космос | Наистина ли на Нептун валят диаманти?

Наистина ли на Нептун валят диаманти?

Аз детето | 2021-01-21

Наистина ли на Нептун валят диаманти?

Земята е дом на хората. Сатурн има пръстени. Марс е покрит с червен прах, а Юпитер е огромен. Да, всяка планета в Слънчевата система има специални характеристики, които я открояват от останалите. Не ни вярвате? Само погледнете Нептун – там валят диаманти! Не ни ли вярвате? О, да, вярно, не можете да видите! Но спокойно, не сте само вие. Като най-отдалечената от Слънцето планета, Нептун отдавна е трудна за изследване. Всъщност това е единствената планета в нашата слънчева система, която не може да се види с просто око. Нептун е и единствената планета, за която се знае, че съществува, преди да е била видяна.

Днес обаче хората знаят за Нептун повече от всякога. През 1981 г. ученият Марвин Рос прогнозира, че на планетата има диамантен дъжд. Той казва, че и на двата ледени гиганта (Нептун и Уран) има такова явление. През 2020 г. експеримент доказа, че наистина това може да се случи. За да извършат този експеримент, изследователи от Станфордския университет моделират условията на Нептун в лабораторията си. Те започнали с прилагане на екстремна топлина и налягане върху топка от полистирол. След това те изпращат ударни вълни през материала с помощта на лазер. После с помощта на рентгенови лъчи те наблюдавали какво се случва. Елементите, които изграждат полистирола, се разделят един от друг. Това довежда до въглеродни и водородни атоми. Под натиск въглеродът се превръща в диаманти пред очите им. Въз основа на тези констатации изследователите смятат, че диамантите наистина валят на планетата Нептун.

Просто си представете! Какво би било да валят диаманти около вас на Нептун? Никое човешко същество не може да говори с опита (все още). И все пак, експертите са научили доста за тази планета от откриването ѝ през 1846 година. На Нептун една година трае 60 190 земни дни. Най-отдалечената от Слънцето планета обаче преживява по-кратки дни, отколкото ние на Земята. Нептун завършва пълно завъртане веднъж на 16 часа.

Колко далеч е Нептун от Слънцето? Всъщност планетата понякога е по-далеч от Слънцето, отколкото е Плутон. Това е една от причините, поради които хората толкова трудно изучават планетата. Трудно е да стигнете дотам! Само един космически кораб – „Вояджър 2“ е посетил Нептун. Означава ли това, че Нептун е самотен? Не е задължително. Той има пет пръстена и 14 луни, за да му правят компания. Планетата обаче не е в състояние да поддържа живота такъв, какъвто го познаваме.

Искате ли един ден да видите диамантен дъжд на Нептун? Всичко е възможно. Може би ще измислите следващата страхотна космическа технология, която ще ни отведе там!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град