Празници през месеца

Начало | Празници през месеца | Първи април е денят на шегата

Първи април е денят на шегата

Аз детето | 2023-04-01

Ако днес някой ви излъже или си направи приятелска шега с вас – не му се сърдете! Открай време Първи април си е ден за шеги. Пошегувайте се, посмейте се от сърце и вие!

Денят на хумора и сатирата, или още – на шегата, на лъжата, не е отбелязан като празник в календара, но едва ли някой го забравя. За произхода му има най-различни предположения и нито една официално призната или научно доказана теория.

За нас, българите, най-приемливо е поверието, съществувало още при славяните. То е свързано с променливостта на априлското време. Прадедите ни наричали четвъртия годишен месец Лъжитрев или Лъжко – топлите дни подлъгвали тревата да порасне, а внезапно появяващият се студ я унищожавал. Затова на Първи април, славяните организирали забави с различни лъжовни игри, за да подскажат с тях на създаващия им неприятности април, че не им се нравят лъжите му.

Оттогава останал обичаят на този ден под формата на шеги да се казват истини. Начин, необходим и ценен в съвременните човешки взаимоотношения.
Нека да ни е честит Първи април!

Какво мислите за петък 13-и?



Коментари
6 коментара

mert macha, 2 г.,

Публикувано на 11.09.2011

super

Magi Dr., 11 г.,

Публикувано на 16.04.2012

nai - qkiq den e 1 april !!!

Йоана В., ,

Публикувано на 01.04.2013

Честит 1-ви април! Прочетете вицовете на az-deteto. Много са смешни.

Станислава Костова , ,

Публикувано на 26.03.2015

А къде са стихчетата за 1април??? Искамда прочета някои от тях. Само, че на писатели.

Симона Мешева, Девет г.,

Публикувано на 01.04.2016

За мен беше уникално.Едно момче яде бисквити "Орео" с паста за зъби а друго така се стресна че едва не звънна на майка си.Стресна се защото аз и мои приятелки му звъннахме и казахме "-Търсят ви от МВР.Вие сте откраднали Мона Лиза."

никола , ,

Публикувано на 01.04.2021

не е яко

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град