любопитно

Начало | любопитно | Погледнете към небето: тази вечер ни очаква „ягодова“ Луна и частично лунно затъмнение!

Погледнете към небето: тази вечер ни очаква „ягодова“ Луна и частично лунно затъмнение!

Аз детето | 2020-06-05

Погледнете към небето: тази вечер ни очаква „ягодова“ Луна и частично лунно затъмнение!

Днес любителите на небесните гледки могат да се любуват на т.нар. „ягодова“ Луна. Сама по себе си ягодовата луна не е рядкост. Така се нарича всяко пълнолуние през месец юни. Кръстено е по този начин от коренните жители на Америка, тъй като по това време започва усиленото бране на ягоди. Самата Луна не е червена и не е с цвета на ягода, но пак си струва да се види, защото има топъл кехлибарен цвят. В някои части на света това явление е наричано още „розова луна“, „луната на дългите нощи“, „гореща луна“, както и „медена луна“, тъй като съвпада с предпочитания за провеждане на сватби месец юни.

Но не е само това! Тази вечер си струва да вдигнете поглед нагоре, защото от 21:00 часа ни очаква и частично лунно затъмнение от земната полусянка с максимална пенумбра от 59% за Европа, Африка, Азия и Австралия. То е второто за годината. И това лунно затъмнение ще се вижда от България. Ето параметрите му:

  • Начало на затъмнението от полусянката (контакт P1): 5 юни 20:45.
  • Максимална фаза: 5 юни 22:25.
  • Край на затъмнението от полусянката (контакт P4): 6 юни 00:04.
  • Продължителност на затъмнението от полусянката на Земята: 3 часа, 18 минути и 17 секунди.

При самото начало на затъмнението в 20:45 ч Луната ще бъде на височина около 1° 50′ в посока изток-югоизток за Варна, но за София тя още няма да бъде изгряла. Изгревът ѝ за София ще настъпи малко по-късно – в 20:48 ч.

Както и при затъмнението на 10 януари, скоро след началото и към края на явлението няма да се забелязва разлика от обичайния вид на пълната Луна. Едва около момента на максималната фаза долната част на лунния диск леко ще посивее. И при това затъмнение лекото спадане на яркостта в долната част на лунния диск ще се регистрира по-добре ако наблюдаваме явлението от самото начало, за да усетим разликата.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град