новини детски

Начало | новини детски | Честит Първи юни!

Честит Първи юни!

Аз детето | 2021-06-01

Честит Първи юни!

Днес е един много специален ден! Днес празнуваме един много специален празник – по-приятен от Великден и по-красив от Коледа! Днес е Денят на детето и целият свят празнува! Денят на детето се чества в много страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. Историята не дава информация защо е решено празникът да се отбелязва точно на 1-ви юни.

Според една от идеите, изборът на тази дата идва от Duan Wu Jie, китайски фестивал на лодките дракони. През 1925 година китайският генерален консул събрал китайски сирачета, за да отпразнуват въпросния фестивал, който се отбелязвал на 1 юни, а датата съвпаднала с Конференцията в Женева. Първото официално международно честване на Деня на детето обаче е чак през 1950 година. Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. Оттогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.

С огромна радост ви честитим днешния празник, който е и наш празник – Честит първи юни – денят, посветен на децата. Искаме да знаете, че няма по-голям символ на чистотата, добротата и искреността. Всеки от нас, възрастните, трябва да се замисли за времето, в което е бил дете и да остане такова, за да може искрено да се радва на дребните неща, да изпитва любопитството да опознаваш света и хората около себе си. Без злоба, без нечисти помисли и корист.

Желаем ви да останете все така щастливи и с чисти души. Запомнете от нас, че ако светът е „детска планета“, то това би било най-доброто място за живеене. Честит празник, мили деца!

Честит празник и на всички, които все още пазят детското у себе си. Нека приличаме на децата, защото те са истинските мъдреци на земята. Нека за всички нас светът е увеселителен парк, а не мрачна джунгла! Весел празник и повече слънчеви усмивки! Бъдете здрави и щастливи!

Ще ви поздравим и с любимия си цитат от „Пипи Дългото чорапче“, който най-добре показва колко е ценно да си дете и как всъщност вие сте тези, които ще спасят нашата планета от всичко, което ѝ предстои:

„Внезапно лицето на Томи помръкна.

– Не искам да стана голям – заяви той твърдо.

– И аз – каза Аника.

– То наистина не си заслужава – каза Пипи. – Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход.

– Казва се данък общ доход – поправи я Аника.

– Хм, все същата дивотия – каза Пипи. – Освен това ги прихващат разни суеверия и щуротии. Мислят, че ще се случи нещо много страшно, ако пъхнат ножа в устата, когато ядат и ей такива едни.

– Пък и не умеят да си играят – отбеляза Аника. – Уф, като си помислиш, че чисто и просто трябва да пораснеш!

– Кой е казал, че трябва – възрази Пипи. – Ако не се лъжа, тук някъде имам едни хапчета...

– Какви хапчета? – попита Томи.

– Едни много хубави хапчета за хора, които не искат да пораснат – каза Пипи и скочи от масата.“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град