Космос

Начало | Космос | Знаете ли кой е създал НАСА?

Знаете ли кой е създал НАСА?

Аз детето | 2020-05-22

Знаете ли кой е създал НАСА?

Мечтаете ли някога да пътувате в космоса? Бихте ли искали да орбитирате около Юпитер? Да стъпите на Плутон? Може би си представяте да се състезавате покрай други планети и галактики във велико приключение. Ако някога сте искали да станете космонавт или астронавт, което е едно и също, има едно име, което вероятно вече знаете – НАСА! НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство) е космическата агенция на САЩ. Това е организацията, която е помогнала на първия човек, който е стъпил на Луната. Именно НАСА е изпратила космически кораб до Марс и дори Юпитер без хора на борда. НАСА продължава да гледа по-дълбоко в космоса всеки ден с телескопа „Хъбъл“. Но замисляли ли сте се как точно е започнала дейността си НАСА?

Ако сте чували за Студената война, вече знаете отговора! Това всъщност не е била война с войници и оръжия, а много дълго противопоставяне между САЩ и СССР (който вече не съществува). През октомври 1957 г., за първи път е изстрелян първият „Спутник“ – първият сателит в космоса от СССР. Това ядосало САЩ и ги накарало да увеличат усилията си в космическото проучване. В резултат президентът Дуайт Д. Айзенхауер изготвя законодателство за създаване на НАСА през 1958 г. След някои промени от Конгреса, (законодателния орган на САЩ) организацията става официална през юли същата година. Т. Кийт Гленън става първият му администратор на 19 август, а НАСА отваря на 1 октомври.

Разбира се, останалото е история. НАСА скоро става световен лидер в космическите проучвания. Астронавтите ѝ станаха едни от най-известните в света. Може би сте чували за някои от тях! Джон Глен, първият американец, който обикаля около Земята. Първият руснак е Юрий Гагарин. И разбира се Нийл Армстронг, първият човек, който стъпил на Луната. Много други астронавти на НАСА също са имали невероятни пътувания в космоса. През 1983 г. Гуйон Блуфорд става първият черен американец в космоса. Същата година Сали Рай пътува в космоса. Тя е най-младата американка и първата жена, която прави това. Мей Джемисън стана първата чернокожа американка в космоса през 1992 година.

Какво следва за НАСА? Продължава работата си върху Международната космическа станция (МКС). Също така работи с частни компании, Boeing и SpaceX, за да правят търговски космически кораби. Проект за НАСА наречен „Артемида“ се надява да се върне на Луната до 2024 г. Там учените се надяват за по-нататъшно проучване и тест на нова технология. Какво ще кажете за Червената планета? Плановете на космическата агенция включват изпращане на човек и там. НАСА постигна много през последните няколко десетилетия. Ами ако вие работехте там? В коя част на Вселената бихте искали да отидете? Може би бихте планирали пътуване до Сатурн. Какво ще кажете за галактиката Андромеда? Възможностите са толкова огромни, колкото и самият космос.



Коментари
3 коментара

Маргарита Миланова , 10 г.,

Публикувано на 30.05.2020

Беше ми много интересно да прочетат всички тези интересни неща.

София Стоименова , ,

Публикувано на 04.06.2020

Беше ми много интересно да прочетатa всички тези интересни неща.

Лиана , 12 г.,

Публикувано на 01.08.2020

Много искам като завърша училище да уча в университета в Кембридж, а след това да работя като учен(астроном физик и математик)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град